slideshow over ons

Voor een leefbare omgeving voor onze kinderen en kleinkinderen

Jirnsumer Enerzjy Koöperaasje

Alle nieuwsberichten van de Jirnsumer Enerzjy Koöperaasje

De Jirnsumer Energiedag op woensdag 18 mei was een energieke topdag!
Er waren veel Junior Energiecoaches te zien, er werden mooie prijzen uitgereikt, wethouder duurzaamheid Bert Wassink loofde de intiatieven in Jirnsum en de Mad Science Energieshow maakte een spetterende indruk! 

Samen met It Tredde Ste, Kbs Sint Radboud, Plaatselijk Belang Jirnsum en de Gemeente Leeuwarden kijkt het JEK terug op een zeer geslaagde Energiedag!

2022 Energiedag

Loopt uw contract bijna af, of bent u op zoek naar een nieuwe energie leverancier? Kijk dan eens op de website van Energie van Ons (EvO) voor meer informatie en hoe zij u van lokale en groene energie kunnen voorzien.

Aanmelden kan momenteel alleen via energie cooperaties - zoals het JEK - die zijn aangesloten bij Energie van Ons. Door op het EvO logo te klikken welke u vind op onze homepage, of onder het kopje "groene energie" kunt u online het maanbedrag uitrekenen.

Besluit u om de overstap te maken, meld u dan ook meteen aan bij het JEK omdat u in dat geval vrijgesteld bent van contributie. Een win-win situatie noemen we dat!

 

https://energieloketleeuwarden.nl/scholen-in-jirnsum-aan-de-slag-met-junior-energiecoach/

Op vrijdag 4 maart was de feestelijke aftrap voor Junior Energiecoach in Jirnsum. Beide scholen, de It Tredde Sté en de Sint Radboud doen mee. De groepen 6, 7 en 8 gaan vanaf nu via leuke en leerzame opdrachten en challenges, aan de slag met energiebesparing. Zowel in de klas én thuis. Dit is de derde editie van Junior Energiecoach in gemeente Leeuwarden.

Bewustwording in klas en gezinnen vergroten

“Met energie kun je lachen” is niet voor niets de slogan van de Junior Energiecoach campagne. Junior Energiecoach is een leuk en leerzaam spel van vijf weken voor kinderen (ca. 7-12 jaar) én ouders. Aan de hand van leuke filmpjes, geheime weekopdrachten, interessante weetjes en leuke spelletjes gaan de klassen en de gezinnen thuis, samen praktisch en spelenderwijs aan de slag. Om zo te ervaren hoe je gemakkelijk energie kan besparen en hier bewuster mee om te gaan. Voor een schoner milieu en een vollere portemonnee.

Een duurzamer Jirnsum

De gezamenlijke inzet op de scholen kwam mede tot stand op initiatief van de Jirnsumer Enerzjy Koöperaasje (JEK).  Het JEK zet zich in om Jirnsum te voorzien van duurzame energie en is actief bezig met ‘buurtgerichte energiebesparing’. Tamir van JEK vertelt; ”Je merkt dat het gezamenlijk met energiebesparing bezig zijn, gewoon het beste werkt. Mensen leren van elkaar, inspireren elkaar en zijn samen met iets bezig. Dat heeft meteen ook een sociaal aspect, samen doen en kennis delen én tegelijkertijd je buurt verduurzamen. We laten als energiecoöperatie graag zien dat je samen meer kunt bereiken en dat het je ook echt wat oplevert. Deze campagne van Junior Energiecoach op de Jirnsumer scholen sluit hier prachtig op aan.”

Waar bibber jij voor? Klik hier voor meer informatie en meld je aan of draag iemand aan!
Winter

In een vorig nieuwsbericht heeft u kunnen lezen over de oprichting van de werkgroep “Duurzaam SliGra” - een proefproject op de Slinke en Gravinnewei - die zich richt op wijkgerichte energiebesparing.

Deze werkgroep heeft een aantal enthousiaste bijeenkomsten gehad, totdat Corona weer roet in het eten gooide. Hierdoor heeft de groep uit naam van Sligra helaas nog geen plannen kunnen delen met de buurt.

Gelukkig heeft dit een aantal leden van de groep er niet van weerhouden om zelf een 7-tal huishoudens bij elkaar te krijgen om collectief de kruipruimte van hun woning te laten isoleren!

Zodra de werkgroep weer bijeen kan komen, zullen zij de buurt gaan informeren over hun plannen en ook mensen gaan benaderen die geïnteresseerd zijn in collectieve besparingsacties.

Bent u geïnteresseerd? Mail ons op .

Drocom

Ja u leest het goed, JEK is vanaf vandaag ook te volgen via Facebook!

www.facebook.com/JEKEnergie

FacebookLike

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door u snel aan te melden!

Vanaf januari 2022 verhoogt de Rijksoverheid de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen. Woningeigenaren kunnen hiervoor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) gebruiken. Voor zakelijke gebruikers geldt de verhoging van de subsidiebedragen alleen voor warmtepompen.

Klik hier om het hele bericht te lezen.

Installateurs ISDE

Na een intensieve voorbereiding, hebben we voor de eerste keer een ALV georganiseerd.
De reden hiervan waren de Covid-19 perikelen, waardoor een bijeenkomst eerder niet kon plaatsvinden.

Het verslag van de ALV kunt u lezen door te klikken op de volgende link.

Het bestuur

 

Vandaag heeft minister Ollongren het nationaal isolatieprogramma gepresenteerd. Voor dit programma werd op Prinsjesdag 514 miljoen euro gereserveerd. Het nationaal isolatieprogramma biedt mogelijkheden voor zowel eigenaren van koopwoningen als huurhuizen om de woning beter te isoleren. 

Zo worden de succesvolle regelingen ISDE (voor woningeigenaren) en SEEH (voor Vereniging van Eigenaars) voortgezet en gaat het subsidiepercentage omhoog. Via gemeenten wordt ingezet op het isoleren van de slechtst geïsoleerde woningen en het helpen van lagere inkomens bij het isoleren van de woning. Met dit programma wordt invulling gegeven aan een eerder geuite wens van de Tweede Kamer.

Verder lezen, klik hier.